Antwoord op je vragen

Help me even: eigen bijdrage

Stel, je krijgt zorg. De basisverzekering vergoedt de meeste zorgkosten, maar soms moet je een deel van de kosten zelf betalen. Dat kan het eigen risico zijn. Of er geldt een wettelijke eigen bijdrage.

Maar waarom dan? Ik ben toch verzekerd?

De overheid bepaalt dat je voor sommige zorg uit de basisverzekering een eigen bijdrage moet betalen. En stelt de hoogte hiervan vast. Je betaalt bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor sommige medicijnen of bij kraamzorg. Voor deze zorg betaal je dus altijd een deel zelf.

Maximale vergoeding

Soms is een maximale vergoeding van toepassing.

Voorbeeld
Je krijgt in 2022 maximaal € 452,- voor een pruik vergoed. Als jij een pruik aanschaft die duurder is dan deze prijs, dan betaal je zelf het verschil. Bekijk ons vergoedingenoverzicht of er een maximale vergoeding geldt.

Wat is eigenlijk het verschil met het eigen risico?

Het eigen risico geldt voor (bijna) alle zorg die onder de basisverzekering valt, terwijl een eigen bijdrage geldt voor sommige zorg uit de basisverzekering. Geldt voor jouw behandeling uit de basisverzekering eigen risico én een eigen bijdrage? Dan betaal je eerst de eigen bijdrage.

Heb je nog een bedrag openstaan voor je eigen risico? Dan betaal je ook je eigen risico. Dat is € 385, of € 885 als je gekozen hebt voor het vrijwillig eigen risico. Het bedrag dat overblijft, vergoeden we uit de basisverzekering.

Voorbeeld
Je krijgt in 2022 een volledig kunstgebit. Jaaah basis vergoedt dit. De kosten van het kunstgebit zijn € 1.000. Op een volledig kunstgebit geldt een wettelijke eigen bijdrage van 25%. In dit geval is dat dus € 250. Deze kosten betaal je eerst. Omdat Jaaah basis het kunstgebit vergoedt, betaal je over de overige € 750 nog het eigen risico.

Stel, je hebt dat jaar nog niets van het verplicht eigen risico verbruikt. Dan betaal je dus € 250 aan eigen bijdrage + € 385 eigen risico = € 635. De overige € 365 vergoeden wij. Gebruik je later in 2022 nog meer zorg uit de basisverzekering? Dan hoef je geen eigen risico meer te betalen. Wel kan het natuurlijk zijn dat je voor die zorg ook een eigen bijdrage moet betalen.

Wat zijn de regels? Een overzicht:

Eigen bijdrage

 • voor alle leeftijden
 • alleen voor zorg uit de basisverzekering
 • bedrag hangt af van de zorg die je krijgt

Eigen risico

 • voor iedereen vanaf 18 jaar
 • alleen voor zorg uit de basisverzekering
 • altijd een maximumbedrag per jaar
 • je krijgt het eigen risico nooit vergoed

Goede vraag!

 • Heeft je zorgverlener de rekening rechtstreeks naar ons gestuurd? Dan betalen we de hele rekening aan de zorgverlener. De eigen bijdrage (en mogelijk het eigen risico) brengen we dan bij jou in rekening.

   

  Heeft de zorgverlener de rekening aan je meegegeven? Dan kun je deze bij ons declareren via de app. We betalen je dan de vergoeding die overblijft, nadat we de eigen bijdrage (en mogelijk het eigen risico) eraf hebben gehaald.

Alle goede vragen

Heb je nog vragen? Wij zijn er voor je

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 - 20.00 uur

Stel een vraag

Stuur een bericht op Whatsapp

Ma t/m vr: 8.00 - 20.00 uur

06 82 76 81 83
Meer contactopties