Antwoord op je vragen

Help me even: premie opbouw

Iedereen betaalt zorgpremie. Maar hoe berekenen we hoe hoog die premie wordt? En welke rol spelen onze reserves hierbij? Wij leggen het op deze pagina graag aan je uit.

Rekenpremie

De overheid bepaalt welke zorg in de basisverzekering is opgenomen en berekent jaarlijks voor de zorgverzekeraars een zogenoemde 'nominale rekenpremie'. Die rekenpremie is voor zorgverzekeraars de basis voor het berekenen van hun premies. 

Wat doen we als we geld overhouden?

Jaaaj is een zorgverzekering van ONVZ. ONVZ is een verzekeraar zonder winstoogmerk. Als we geld overhouden, dan gaat dat geld naar de zorg of gebruiken we dat om ons eigen vermogen te versterken, zodat we eventuele financiële tegenvallers kunnen opvangen. Als het kan, gebruiken we een deel van onze reserves om ervoor te zorgen dat de premie minder hard stijgt. We zijn daarbij wel verplicht om ons eigen vermogen op peil te houden, zodat wij ook in de toekomst in staat zijn om zorgkosten te kunnen vergoeden. De hoogte van deze reserves bepaalt de overheid.

Hoe komt ONVZ aan het eigen vermogen?

Ten eerste betalen verzekerden van ONVZ en Jaaah premie. Daarnaast krijgt ONVZ, net als alle andere zorgverzekeraars, van de overheid een bijdrage uit het Zorgverzekeringsfonds. Hiermee vergoeden we de zorgkosten van onze verzekerden, zoals een bezoek aan de huisarts, geneesmiddelen van de apotheek of een operatie in het ziekenhuis. Omdat ONVZ – als vereniging – geen winstoogmerk heeft, gaat premiegeld dus altijd naar de zorg en naar onze verzekerden.

  • Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. Alle verzekerden betalen samen de totale kosten van alle zorg. Zo betaalt iedereen mee aan de kraamzorg voor moeders. Of aan de kosten van specialistische zorg die bijvoorbeeld oudere mensen vaak nodig hebben. Hierdoor blijft de gezondheidszorg voor iedereen in Nederland betaalbaar en toegankelijk.

  • In 2023 bedraagt de premie van Jaaah basis € 130,90 per maand.

Heb je nog vragen? Wij zijn er voor je

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 - 20.00 uur

Stel een vraag

Stuur een bericht op Whatsapp

Ma t/m vr: 8.00 - 20.00 uur

06 82 76 81 83
Meer contactopties