2023

Fysiotherapie en oefentherapie na een ongeval (vanaf 18 jaar)

Heb je een ongeval gehad? Bijvoorbeeld aangereden in het verkeer? Dan kan fysio- of oefentherapie nodig zijn.

Dit krijg je vergoed

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan vergoedt Jaaah basis maximaal 18 behandelingen fysio- of oefentherapie. Als je 18 jaar of ouder bent, vergoedt Jaaah basis fysio- of oefentherapie meestal niet. Ook niet na een ongeval.

Heb je Jaaah beter of Jaaah best?

Heb je fysio- of oefentherapie nodig na een ongeval? Dan vergoeden Jaaah beter en Jaaah best maximaal 14 behandelingen in maximaal 12 maanden vanaf de dag van het ongeval. Deze vergoeding geldt voor maximaal 1 ongeval per kalenderjaar.

Een ongeval is een plotselinge inwerking van geweld van buitenaf op jouw lichaam, buiten jouw wil, dat medisch aantoonbaar fysiek letsel heeft veroorzaakt. Een sportblessure zoals een zweepslag is dus geen ongeval. Of rugklachten na het optillen van iets of iemand.

Er gelden 6 voorwaarden:

 • je bent 18 jaar of ouder
 • het ongeval gebeurde toen je Jaaah beter of Jaaah best had
 • het ongeval gebeurde in Nederland
 • je klachten zijn ontstaan door het ongeval
 • je fysio- of oefentherapeut heeft een contract met ons
 • je vraagt ons toestemming voor de behandelingen direct nadat je arts, fysio- of oefentherapeut heeft vastgesteld dat je fysio- of oefentherapie nodig hebt voor je klachten. Dus voordat je (verder) in behandeling gaat

Wij vergoeden alleen de behandelingen die nodig zijn voor herstel van de situatie direct voorafgaand aan het ongeval. Dus alleen om van de klachten te herstellen die direct door het ongeval zijn ontstaan. Er is geen recht op vergoeding als de indicatie voor behandeling al voor het ongeval aanwezig was. Heb je daarnaast nog andere klachten? Of zijn de klachten die je al had, verergerd door het ongeval? Dan geldt daarvoor niet deze vergoeding Fysiotherapie en oefentherapie na een ongeval. Maar de vergoeding fysiotherapie en oefentherapie.

Heb je aan het eind van het jaar nog geen 14 behandelingen gehad en lopen je behandelingen door in het volgende kalenderjaar? Dan vergoeden we de verdere behandelingen alleen als je in dat jaar ook Jaaah beter of Jaaah best hebt.

 • Wij vergoeden geen fysio- of oefentherapie als het ongeval gebeurde:

  • als gevolg van jouw eigen alcohol- of drugsgebruik
  • terwijl je niet de gebruikelijke beschermingsmaatregelen had genomen. Bijvoorbeeld het dragen van je autogordel of het dragen van scheenbeschermers bij sport
  • bij het beoefenen van gevaarlijke sporten of activiteiten, zoals parachutespringen, kitesurfen, raften, deltavliegen, paragliding, parasailing, zweefvliegen, skispringen, waterskiën, abseilen, bungeejumpen en bouldering
  • bij het beoefenen van sportactiviteiten waarvoor je wordt betaald
 • Heb je geen ongeval gehad? Of na je ongeval ook andere klachten? Dan geldt de vergoeding fysiotherapie en oefentherapie vanaf 18 jaar.

Zorgverlener zonder contract

Fysio- of oefentherapie na een ongeval krijg je niet vergoed als je kiest voor een zorgverlener zonder contract.

Wil je weten met welke zorgverleners wij een contract hebben?

In onze Zorgzoeker check je snel met welke zorgverleners we een contract hebben.

Zorgzoeker
 • Je kunt direct naar een zorgverlener voor deze zorg.

 • Voor deze zorg moet je vooraf toestemming van ons hebben. Die toestemming moet je vragen direct nadat je arts, fysio- of oefentherapeut heeft vastgesteld dat je fysio- of oefentherapie nodig hebt voor je klachten. Dus voordat je (verder) in behandeling gaat.

  Help me even: toestemming vragen

Laatste puntjes...

 • In deze regels staan dingen die belangrijk zijn voor je zorgverzekering. Bijvoorbeeld wat je nooit vergoed krijgt, zoals een zorgafspraak die je niet nakomt (no show). En dat je moet meewerken als wij zorgkosten bij een aansprakelijke persoon of verzekeraar willen terugvragen.

 • Met gebruikelijke zorg bedoelen we: de fysiotherapie en oefentherapie die fysio- en oefentherapeuten normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

 • Als wij toestemming geven, ontvang je van ons een machtiging. Daarin staat een machtigingsnummer. Geef dit nummer door aan je fysio- of oefentherapeut. Die moet het nummer vermelden bij de declaratie.

Heb je nog vragen? Wij zijn er voor je

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 - 20.00 uur

Stel een vraag

Stuur een bericht op Whatsapp

Ma t/m vr: 8.00 - 20.00 uur

06 82 76 81 83
Meer contactopties