2023

Hulphonden

Dit krijg je vergoed

Jaaah basis vergoedt verschillende hulphonden om je te ondersteunen in het dagelijks leven als je een ernstige beperking hebt. Hieronder staat welke hulphonden dat zijn en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

De blindengeleidehond

Een blindengeleidehond helpt je om je veilig te verplaatsen, in huis en buiten in het verkeer.

Jaaah basis vergoedt een blindengeleidehond als je aan deze 2 voorwaarden voldoet:

 1. je bent volledig blind of zo slechtziend dat je op een blindengeleidehond bent aangewezen, en
 2. de blindengeleidehond levert een belangrijke bijdrage aan je mobiliteit of oriëntatie in het maatschappelijk verkeer, wat niet te bereiken is met Hulpmiddelen bij problemen met zien, Brillenglazen en lenzen bij medische indicatie en Daisyspelers

De signaalhond

Een signaalhond wijst je op geluiden in je omgeving die je niet mag missen (omgevingsgeluiden).

Jaaah basis vergoedt een signaalhond als je aan deze 3 voorwaarden voldoet:

 1. je bent volledig doof waardoor je beperkt bent in je mobiliteit en in ADL-handelingen, en
 2. dat is niet te corrigeren met Hulpmiddelen bij problemen met horen en Hoortoestellen en tinnitusmaskeerders, en
 3. je hebt een signaalhond nodig om je bij mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen te ondersteunen door het signaleren van omgevingsgeluiden. De signaalhond vergroot je zelfstandigheid. Dat kan bijvoorbeeld blijken uit een afname van zorgondersteuning

De ADL-hond

ADL staat voor algemene dagelijkse levensverrichtingen. Het zijn algemene en huishoudelijke handelingen die je dagelijks uitvoert.

Jaaah basis vergoedt een ADL-hond als je aan deze 3 voorwaarden voldoet:

 1. je hebt een ernstige aandoening waardoor je blijvend beperkt bent in je mobiliteit en in ADL-handelingen, en
 2. dat is niet te corrigeren met Hulpmiddelen bij problemen met bewegen, Orthesen, Orthopedische schoenen en Daisyspelers, en
 3. je hebt daarom de hulp van een ADL-hond nodig omdat deze een aanzienlijke bijdrage levert aan je mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen. De ADL-hond vergroot je zelfstandigheid. Dat kan bijvoorbeeld blijken uit een afname van zorgondersteuning

Voor al deze hulphonden

Jaaah basis vergoedt ook maximaal € 260 per 3 maanden voor het levensonderhoud en medische en dagelijkse verzorging van je hulphond. Je ontvangt dit bedrag achteraf. De vergoeding voor januari, februari en maart ontvang je dus in april.

Leverancier zonder contract

Kies je voor een opleidingsinstituut waarmee wij geen contract hebben? Dan vergoeden wij je hulphond niet helemaal. In onze maximale vergoedingen staat wat we vergoeden.

Wil je naar een leverancier met een contract?

In onze Zorgzoeker check je snel met welke leveranciers we een contract hebben.

Zorgzoeker
 • Voor een hulphond moet je een medische indicatie en een praktische indicatie hebben. De medische indicatie geeft aan dat je door je beperking een hulphond nodig hebt omdat andere hulpmiddelen niet helpen. De praktische indicatie geeft aan dat een hulphond je in de praktijk echt zal helpen.

  • Je krijgt de medische indicatie voor de blindengeleidehond van een regionaal instituut voor blinden en slechtzienden. De praktische indicatie van een erkend opleidingsinstituut voor blindengeleidehonden.
  • Je krijgt de medische indicatie voor de signaalhond van de KNO-arts of een audiologisch centrum. De praktische indicatie van een erkend opleidingsinstituut voor signaalhonden.
  • Je krijgt de medische indicatie voor de ADL-hond van de ergotherapeut. De praktische indicatie van een erkend opleidingsinstituut voor ADL-honden.
 • Voordat je de hulphond krijgt, moet je toestemming hebben. Meestal regelt het opleidingsinstituut dat voor je. Anders vraag je zelf toestemming via het contactformulier. Je stuurt de medische indicatie mee, de praktische indicatie en een offerte van het opleidingsinstituut.

Laatste puntjes...

 • Wat daar staat, geldt ook hier. Bijvoorbeeld dat de basisregels hulpmiddelen van toepassing zijn, én de algemene regels.

Heb je nog vragen? Wij zijn er voor je

Live chat via ONVZ

Ga naar onvz.nl om te chatten

Stel een vraag

Stuur een bericht op Whatsapp

Ma t/m vr: 8.00 - 20.00 uur

06 82 76 81 83
Meer contactopties