Medisch-specialistische revalidatie
Heb je door ziekte of een ongeval (tijdelijk) problemen met bijvoorbeeld bewegen? Dan kan revalidatie helpen om zo goed mogelijk verder te gaan met je leven.
Dit krijg je vergoed
Revalideren kan vaak in de ‘eerstelijn’. Daarmee bedoelen we dat je fysiotherapie, oefentherapie of Ergotherapie krijgt. Maar soms is je situatie te complex. Dan krijg je medisch-specialistische revalidatie.
Jaaah basis vergoedt medisch-specialistische revalidatie door een revalidatiearts. Die stelt een indicatie en bepaalt wat voor jou de beste behandeling is.
Stelt de revalidatiearts vast dat je intensieve behandeling nodig hebt door een team van verschillende zorgverleners? Dan is dat interdisciplinaire medisch-specialistische revalidatie. Dat vergoedt Jaaah basis als je aan alle 6 voorwaarden hieronder voldoet:
- je hebt problemen met bewegen, communiceren, je denkvermogen of gedrag. Dit komt door stoornissen of
aandoeningen in het bewegingsapparaat, het zenuwstelsel, het hart- of longsysteem, of oncologische
aandoeningen - je hebt problemen op meer gebieden (bijvoorbeeld mobiliteit, zelfverzorging en communicatie), en die
problemen hangen met elkaar samen - behandeling door een team van verschillende zorgverleners geeft beter resultaat om een handicap te
voorkomen, verminderen of overwinnen - naar inschatting van je arts levert adequate behandeling in de eerste lijn (door bijvoorbeeld huisarts,
psycholoog en fysiotherapeut) onvoldoende resultaat op - je kunt door deze zorg zelfstandig blijven functioneren, of zoveel zelfstandigheid behouden die met je
beperkingen redelijkerwijs mogelijk is. Of je kunt bijvoorbeeld weer geheel of gedeeltelijk functioneren binnen
je gezin, school of werk - een revalidatiearts is eindverantwoordelijk voor de inhoud en kwaliteit van de revalidatiezorg
-
- ziekenhuis
- revalidatiecentrum
-
- fysiotherapie en oefentherapie of Ergotherapie voor revalidatie in de eerstelijn
- Geriatrische revalidatie voor revalidatie voor ouderen die uit het ziekenhuis komen
-
Voor deze zorg betaal je geen eigen bijdrage.
-
Deze zorg valt onder je eigen risico.
-
Voordat je naar de revalidatiearts gaat, moet je een verwijzing hebben van je huisarts, bedrijfsarts, jeugdarts ofmedisch specialist.
-
Ga je naar een zorgverlener met wie wij geen contract hebben? Dan moet je voor interdisciplinaire medisch-specialistische revalidatie zonder opname vooraf toestemming van ons hebben.
Laatste puntjes...
-
In deze regels staan dingen die belangrijk zijn voor je zorgverzekering. Bijvoorbeeld wat je nooit vergoed krijgt, zoals een zorgafspraak die je niet nakomt (no show).
-
Met gebruikelijke zorg bedoelen we: de revalidatiezorg die revalidatieartsen normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.