Zwangerschap en bevalling
Ben je zwanger? Dan heb je extra zorg voor jezelf en je ongeboren kindje nodig.
Dit krijg je vergoed
Jaaah basis vergoedt het hele traject van begeleiding en zorg tijdens je zwangerschap en rond je bevalling, tot en met de controles daarna.
Tijdens je zwangerschap
Jaaah basis vergoedt begeleiding en zorg door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Meestal ga je naar een verloskundige, of soms je huisarts. Die vertelt je alles over Prenatale screening en over wat je kunt verwachten tijdens je zwangerschap. En bereidt je voor op de bevalling.
Krijg je problemen tijdens je zwangerschap, zoals hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes? Of heb je een verhoogde kans op problemen tijdens je zwangerschap of bevalling? Dan neemt de gynaecoloog de begeleiding over. En beval je in het ziekenhuis op medische indicatie.
Rond je bevalling
Jaaah basis vergoedt begeleiding en zorg tijdens en na je bevalling. Dat is de verloskundige zorg door je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Maar ook de hulp daarbij van een kraamverzorgende of verpleegkundige (‘partusassistentie’). Er zijn 3 situaties:
- je bevalt thuis
-
je bevalt in eengeboortecentrum, of in de polikliniek van het ziekenhuis zonder medische indicatie
- je bevalt in een ziekenhuis op medische indicatie
- Je bevalt thuis
Dan vergoedt Jaaah basis de verloskundige zorg door je verloskundige of huisarts. Als er medische problemen zijn en je toch naar het ziekenhuis moet, dan krijg je dat ook vergoed. Dan geldt situatie 3.
- Je bevalt in een geboortecentrum, of in de polikliniek van het ziekenhuis zonder medische indicatie
Dan vergoedt Jaaah basis de verloskundige zorg. Maar let op: je betaalt een eigen bijdrage voor de kraamzorg. Hoeveel dat is, lees je in de vergoeding Kraamzorg.
Zijn er medische problemen, waardoor je alsnog in het ziekenhuis moet bevallen? Dan neemt het ziekenhuis de zorg over en geldt situatie 3. Je betaalt dan geen eigen bijdrage. - Je bevalt in een ziekenhuis op medische indicatie
Dan vergoedt Jaaah basis de verloskundige zorg door de gynaecoloog. Is Ziekenhuisopname nodig? Die vergoeden wij ook.
-
- tijdens je zwangerschap: verloskundige, huisarts of (bij medische indicatie) gynaecoloog
- voor je bevalling: thuis, geboortecentrum of (polikliniek van het) ziekenhuis
-
- kraampakket
- steriele waterinjecties
- hotelfaciliteiten of andere luxezorg in het geboortecentrum
-
-
Voor verloskundige zorg betaal je geen eigen bijdrage, voor de kraamzorg wel. Je betaalt een hogere eigen bijdrage als je in de polikliniek van het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie, of in het geboortecentrum.
In andere gevallen is er een lagere eigen bijdrage voor kraamzorg thuis. De bedragen vind je in de vergoeding Kraamzorg.
-
Het eigen risico geldt niet voor verloskundige zorg. Wel voor hiermee samenhangende zorg, zoals geneesmiddelen, laboratoriumonderzoek en ambulancevervoer.
-
Als je naar de gynaecoloog gaat, moet je een verwijzing hebben van je huisarts of verloskundige. Vooracute zorgheb je geen verwijzing nodig.
-
Je hoeft voor deze zorg geen toestemming te vragen.
Laatste puntjes...
-
In deze regels staan dingen die belangrijk zijn voor je zorgverzekering. Bijvoorbeeld wat je nooit vergoed krijgt, zoals een zorgafspraak die je niet nakomt (no show). En wat je allemaal aan ons moet doorgeven, zoals de geboorte van je kind.
-
Met gebruikelijke zorg bedoelen we: de verloskundige zorg die verloskundigen en medisch specialisten normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.