Geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen (gzsp)
Dit krijg je vergoed
Jaaah basis vergoedt gzsp in 3 vormen:
- De specialist ouderengeneeskunde of arts voor verstandelijk gehandicapten geeft advies aan je huisarts. Dan zie je die zorgverlener zelf niet.
- De specialist ouderengeneeskunde of arts voor verstandelijk gehandicapten neemt de zorg helemaal, of voor een deel, over van je huisarts of kinderarts.
Je hebt dan enkele gesprekken met die zorgverlener. Als meer zorg nodig is, stelt de zorgverlener samen met jou een zorgprogramma op. Daarin staat aan welke behandeldoelen jullie gaan werken, en hoe. De artsen kunnen hierbij ook iemand met meer kennis van de ggz inschakelen. Bijvoorbeeld eengz-psycholoog of psychiater.Ook: gezondheidszorgpsycholoog - Dagbehandeling in een groep, als dit helpt bij het bereiken van je behandeldoel. De dagbehandeling kan onderdeel zijn van je zorgprogramma (zie 2) als je zelfstandig thuis woont en overdag behoefte hebt aan extra zorg. Die dagbehandeling krijg je in een instelling, bijvoorbeeld een verpleeghuis of een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Binnen je zorgprogramma kunnen ook anderen je behandelen. Maar de specialist ouderengeneeskunde of arts voor verstandelijk gehandicapten is je eerste aanspreekpunt. En verantwoordelijk voor je totale behandeling. Bij gedragsproblemen kan je eerste aanspreekpunt ook een andere zorgverlener zijn:
a.gz-psycholoog Ook: gezondheidszorgpsycholoog
b. orthopedagoog-generalist
c. klinisch psycholoog
d. klinisch neuropsycholoog
e. psychiater
Heb je een zorgprogramma zoals onder 2 of 3? En vindt de specialist ouderengeneeskunde of arts voor verstandelijk gehandicapten dat je naar een fysiotherapeut, oefentherapeut, ergotherapeut, logopedist of diëtist moet? Kijk dan bij ‘Andere vergoedingen’. Let op dat Jaaah basis de eerste 20 behandelingen fysiotherapie en oefentherapie niet vergoedt. Dat geldt ook als je onder de overgangsregeling hieronder valt.
Overgangsregeling
Jaaah basis vergoedt gzsp vanaf 1 januari 2021. Krijg je in 2021 deze zorg voor het eerst? Dan geldt wat hierboven staat. Kreeg je deze zorg al in 2020 (die heette toen extramurale behandeling), of kreeg je in 2020 al een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)? Dan val je misschien onder de overgangsregeling:
- Krijg je op 31 december 2020 al gzsp? En heb je een indicatie van het CIZ voor extramurale behandeling? Dan hoef je niets te doen. Je zorg loopt door zolang je indicatie geldig is. Maar uiterlijk tot en met 31 december 2022. Je gaat vanaf 1 januari 2021 wel eigen risico betalen.
- Heb je op 31 december 2020 al wel een indicatie van het CIZ voor extramurale behandeling, maar krijg je de zorg nog niet? Dan hoef je niets te doen, als je voor 1 april 2021 start met de zorg. Je zorg loopt door zolang je indicatie geldig is. Maar uiterlijk tot en met 31 december 2022. Start je na 1 april met de zorg, dan moet je eerst naar de huisarts of kinderarts voor een verwijzing.
Hier kun je terecht
- specialist ouderengeneeskunde
- arts voor verstandelijk gehandicapten
Je huisarts werkt vaak al samen met deze zorgverleners. Soms werken zij in de huisartsenpraktijk, of bijvoorbeeld in een verpleeghuis of andere instelling.
Andere vergoedingen
Bij dagbehandeling in een groep vergoedt Jaaah basis soms ook het zittend ziekenvervoer naar de dagbehandeling.
Voor individuele fysiotherapie en oefentherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek gelden die vergoedingen.
Zorgverlener zonder contract
Misschien kies je liever een zorgverlener waarmee wij geen contract hebben. Dat kan, maar wij vergoeden je zorg dan niet helemaal. In onze maximale vergoedingen staat wat we vergoeden.
Heeft mijn zorgverlener een contract?
In onze Zorgzoeker check je gemakkelijk met welke zorgverleners wij een contract hebben.
Wat je zelf betaalt
Soms moet je een eigen bijdrage of eigen risico betalen. Dit is wettelijk zo geregeld.
Eigen bijdrage
Nee, geen eigen bijdrage
Voor deze zorg betaal je geen wettelijke eigen bijdrage.
Help me even: de eigen bijdrage
Eigen risico
Ja, eigen risico
Deze zorg valt onder je eigen risico.
Help me even: het eigen risico
Wat je nodig hebt
Check even of je een verwijzing of iets anders nodig hebt. Anders loop je misschien toch nog vergoeding mis.
Voorschrift/verwijzing
Ja, een verwijzing
Toestemming
Ja, in sommige gevallen
Help me even: toestemming vragen