Hulphonden

Als je viervoeter je helpt bij bewegen, zien of horen.

Deze vergoeding is onderdeel van de vergoeding Hulpmiddelen. Wat daar staat, geldt ook voor hulphonden. Bijvoorbeeld dat de basisregels hulpmiddelen van toepassing zijn, en ook de algemene regels.

Dit krijg je vergoed

Een hulphond is een speciaal getrainde hond om mensen met een ernstige beperking te ondersteunen in hun dagelijks leven. Er zijn verschillende hulphonden. Hieronder leggen wij uit wanneer Jaaah basis een hulphond vergoedt.

De blindengeleidehond
Een blindengeleidehond helpt je om je veilig te verplaatsen, in huis en buiten in het verkeer. Bijvoorbeeld door je om obstakels heen te leiden en te waarschuwen voor onverwachte gebeurtenissen. 

Jaaah basis vergoedt een blindengeleidehond als je aan deze 2 voorwaarden voldoet:

De signaalhond
Een signaalhond wijst je op geluiden in je omgeving die je niet mag missen. We noemen dat ook wel omgevingsgeluiden. Bijvoorbeeld een brandalarm in huis, of de sirene van een ambulance in het verkeer.

Jaaah basis vergoedt een signaalhond als je aan deze 3 voorwaarden voldoet:

 • je bent volledig doof waardoor je beperkt bent in je mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen
 • deze beperking kan niet worden gecorrigeerd met hulpmiddelen die staan in de vergoedingen Hulpmiddelen bij problemen met horen en Hoortoestellen en tinnitusmaskeerders
 • je hebt een signaalhond nodig om je bij mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen te ondersteunen door het signaleren van omgevingsgeluiden

De ADL-hond
ADL staat voor algemene dagelijkse levensverrichtingen. Het zijn algemene en huishoudelijke handelingen die je dagelijks uitvoert. Zoals het aan- en uitdoen van lampen, het openen en sluiten van deuren, het aangeven van spullen en het doen van de was.

Jaaah basis vergoedt een ADL-hond als je aan deze 3 voorwaarden voldoet:

 • je hebt een ernstige aandoening waardoor je beperkt bent in je mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen 
 • deze beperking kan niet worden gecorrigeerd met hulpmiddelen die staan in de vergoedingen Hulpmiddelen bij problemen met bewegen, Orthesen, Orthopedische schoenen en Daisyspelers
 • je hebt daarom de hulp van een ADL-hond nodig omdat deze een aanzienlijke bijdrage levert aan je mobiliteit en het uitvoeren van ADL-handelingen

Voor alle hulphonden
Jaaah basis vergoedt ook maximaal € 260 per 3 maanden voor het levensonderhoud en medische en dagelijkse verzorging van je blindengeleidehond, signaalhond of ADL-hond. Je ontvangt dit bedrag achteraf. De vergoeding voor bijvoorbeeld de maanden januari, februari en maart ontvang je in april.

Hier kun je terecht

 • voor blindengeleidehond: erkend opleidingsinstituut voor blindengeleidehonden
 • voor signaalhond: erkend opleidingsinstituut voor signaalhonden 
 • voor ADL-hond: erkend opleidingsinstituut voor ADL-honden

Wat niet vergoed wordt

 • een hulphond als andere hulpmiddelen je beperkingen kunnen corrigeren of voldoende verbeteren
 • een hulphond voor bijvoorbeeld epilepsie, PTSS, autisme en diabetes

Andere vergoedingen

Leverancier zonder contract

Misschien kies je liever een leverancier waarmee wij geen contract hebben. Dat kan, maar wij vergoeden je zorg dan niet helemaal. In onze maximale vergoedingen staat wat we vergoeden.

Wil je naar een leverancier met een contract?

In onze Zorgzoeker check je snel met welke leveranciers we een contract hebben.

Wat je zelf betaalt

Soms moet je een eigen bijdrage of eigen risico betalen. Dat is wettelijk zo geregeld.

Eigen bijdrage

Nee, geen eigen bijdrage

Voor deze zorg betaal je geen wettelijke eigen bijdrage.
Help me even: de eigen bijdrage

Eigen risico

Ja, in sommige gevallen

De hulphond krijg je in bruikleen. Daarom geldt geen eigen risico. Voor de bijdrage in het levensonderhoud geldt het eigen risico wel.
Help me even: het eigen risico

Wat je nodig hebt

Check even of je een voorschrift of iets anders nodig hebt. Anders loop je misschien toch nog vergoeding mis.

Voorschrift/verwijzing

Ja, een voorschrift en praktische indicatie

Voor een hulphond moet je een medische indicatie en een praktische indicatie hebben. De medische indicatie geeft aan dat je door je beperking een hulphond nodig hebt omdat andere hulpmiddelen niet helpen. De praktische indicatie geeft aan dat een hulphond je in de praktijk echt zal helpen.

 • Je krijgt de medische indicatie voor de blindengeleidehond van een regionaal instituut voor blinden en slechtzienden. De praktische indicatie van een erkend opleidingsinstituut voor blindengeleidehonden.
 • Je krijgt de medische indicatie voor de signaalhond van de KNO-arts of een audiologisch centrum. De praktische indicatie van een erkend opleidingsinstituut voor signaalhonden.
 • Je krijgt de medische indicatie voor de ADL-hond van de ergotherapeut. De praktische indicatie van een erkend opleidingsinstituut voor ADL-honden.

Toestemming

Ja, toestemming

Voordat je de hulphond krijgt, moet je toestemming van ons hebben.
Help me even: toestemming

Laatste puntjes...

De officiƫle vergoeding van de Regeling zorgverzekering geldt

De Regeling omschrijft de ADL-hond in artikel 2.6, onderdeel e en in artikel 2.12 als uitwendige hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in het bewegingssysteem. Hieronder vallen ook andere hulpmiddelen bij problemen met bewegen, orthopedische schoenen, kortdurende uitleen (van hulpmiddelen bij problemen met bewegen), orthesen en daisyspelers als deze bedoeld zijn voor problemen met bewegen.

De Regeling omschrijft de blindengeleidehond in artikel 2.6, onderdeel f en in artikel 2.13 als uitwendige hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in de visuele functie. Hieronder vallen ook andere hulpmiddelen voor problemen met zien, brillenglazen en lenzen bij medische indicatie en daisyspelers als deze bedoeld zijn voor problemen met zien.

De Regeling omschrijft de signaalhond in artikel 2.6, onderdeel c en in artikel 2.10 als uitwendige hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in de hoorfunctie. Hieronder vallen ook andere hulpmiddelen voor problemen met horen en hoortoestellen en tinnitusmaskeerders.