Kraamzorg

Heb je net een kindje gekregen? Een kraamverzorgende verzorgt jou en je pasgeboren kindje na de bevalling. In de eerste dagen daarna helpt die met de verzorging van je baby en geeft informatie en advies.

Dit krijg je vergoed

Jaaah basis vergoedt kraamzorg na de bevalling. Je krijgt minimaal 24 en maximaal 80 uur, verspreid over maximaal 10 dagen vanaf je bevalling. De dagen dat je in het ziekenhuis ligt, gaan hier vanaf. Hoeveel uren kraamzorg je precies krijgt, en waar, hangt af van je persoonlijke situatie en waar je bevalt. Je kraamzorgorganisatie of geboortecentrum stelt dit vast op basis van een protocol.

We zetten de situaties voor je op een rij. In elke situatie kan een eigen bijdrage gelden. Daarover lees je meer onder ‘Wat je zelf betaalt’.

1. Ben je thuis bevallen?

Dan stelt je kraamzorgorganisatie het aantal uren kraamzorg vast. Zij kijken daarbij naar wat jij en je baby nodig hebben.

2. Ben je bevallen in een ziekenhuis zonder medische indicatie?

Dan krijg je de eerste kraamzorguren in het ziekenhuis. Als je weer thuis bent, stelt de kraamzorgorganisatie het aantal uren kraamzorg vast dat jij en je baby thuis nog nodig hebben.

3. Ben je zonder medische problemen bevallen in een geboortecentrum?

Soms ga je snel met je baby naar huis. Dan stelt je kraamzorgorganisatie het aantal uren kraamzorg vast. Zij kijken daarbij naar wat jij en je baby nodig hebben. Soms mag je een paar dagen blijven, dan stelt het geboortecentrum het aantal uren kraamzorg vast.

4. Ben je bevallen in het ziekenhuis met medische indicatie? Of ben je met je baby minder dan 10 dagen in het ziekenhuis geweest?

Dan stelt je kraamzorgorganisatie na thuiskomst het aantal uren kraamzorg vast. Zij kijken daarbij naar wat jij en je baby nodig hebben.

Hier kun je terecht

  • kraamzorgorganisatie (thuis)
  • geboortecentrum
    Ook wel geboortehotel of kraamhotel genoemd
  • ziekenhuis

Wat niet vergoed wordt

  • kraampakket: je kunt het kraampakket wel via ons regelen
  • hotelfaciliteiten of andere luxezorg in het geboortecentrum
  • vervoerskosten die je kraamzorgorganisatie of de kraamverzorgende apart rekent: deze kosten zitten al in het kraamzorgtarief

Zorgverlener zonder contract

Kies je voor een zorgverlener waarmee wij geen afspraken gemaakt hebben? Dan vergoeden we slechts een deel van de kosten. Hoe werkt dat?

Heeft mijn zorgverlener een contract?

In onze Zorgzoeker check je gemakkelijk met welke zorgverleners wij afspraken gemaakt hebben.

Wat je zelf betaalt

Je betaalt een deel van de kraamzorg zelf. Dat is wettelijk zo geregeld.

Eigen bijdrage

Ja, bijna altijd

Er is een lage en een hoge eigen bijdrage. Welke je betaalt, hangt af van je persoonlijke situatie en waar je bevallen bent (situaties 1 tot en met 4 hierboven).

Ben je thuis bevallen (situatie 1) of weer thuis na een bevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum (situatie 2, 3 en 4), dan betaal je voor kraamzorg thuis  4,80 per uur.

Ben je zonder medische indicatie in het geboortecentrum of ziekenhuis bevallen (situatie 2 en 3), dan betaal je een eigen bijdrage voor de kraamzorg daar. Deze bestaat uit 2 delen:

  •  19 per persoon per dag (dus  38 voor moeder en 1 kind samen)
  • de extra kosten als het tarief van het ziekenhuis of het geboortecentrum meer is dan  137 per persoon per dag

Beval je van 1 kind? Dan vergoedt Jaaah basis dus  230 (2 x  134 -  38) per dag. De rest betaal je zelf, als eigen bijdrage. Voor de dagen dat je met medische indicatie in het ziekenhuis ligt, betaal je geen eigen bijdrage.

De hogere eigen bijdrage betaal je dus voor de dag van je bevalling als je zonder medische indicatie in het ziekenhuis bent bevallen, of zolang je in het geboortecentrum bent. Help me even: de eigen bijdrage

Eigen risico

Nee, geen eigen risico

Deze zorg valt niet onder je eigen risico. Help me even: het eigen risico

Wat je nodig hebt

Check even of je een verwijzing of iets anders nodig hebt. Anders loop je misschien toch nog vergoeding mis.

Voorschrift of verwijzing

Nee, geen voorschrift of verwijzing

Je kunt direct naar een zorgverlener voor deze zorg.

Toestemming

Nee, geen toestemming, maar vraag kraamzorg wel op tijd aan

Vraag kraamzorg op tijd aan. Dit kan eenvoudig online bij de kraamzorgorganisatie van je keuze. Kom je er niet uit? Bel dan met onze Kraamzorg Service (088 668 97 50). Zij helpen je ook met je andere vragen over kraamzorg.

Laatste puntjes...

De algemene regels zijn altijd van toepassing

In deze regels staan dingen die belangrijk zijn voor je zorgverzekering. Bijvoorbeeld wat je nooit vergoed krijgt, zoals een zorgafspraak die je niet nakomt (no show). En wat je allemaal aan ons moet doorgeven, zoals de geboorte van je kind.

Wij vergoeden alleen de gebruikelijke zorg die je nodig hebt

Met gebruikelijke zorg bedoelen we: de kraamzorg die kraamverzorgenden normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.