Maximale vergoedingen
In onze Vergoedingen lees je of jouw behandeling vergoed wordt. En wat je daarvoor moet doen. Als jouw zorgverlener geen contract met ons heeft, vergoeden we misschien niet de hele rekening. Voor zorgverleners zonder contract gelden namelijk maximale vergoedingen. Wil je precies weten wat je moet bijbetalen? Check dan hieronder onze maximale vergoeding. Is de prijs bij jouw zorgverlener hoger? Dan betaal je de rest zelf bij.
Wat zijn onze maximale vergoedingen?
-
-
Heeft jouw huisarts je doorgestuurd voor een onderzoek? Bijvoorbeeld voor een bloedonderzoek, echo, hartfilmpje? Kijk dan in deze lijst wat je vergoed krijgt als je voor dat onderzoek naar een zorgverlener gaat zonder contract met ons.
-
-
-
-
-
-
-
Ga je naar de huidtherapeut voor een littekenbehandeling of oedeemtherapie? Kijk dan in deze lijst wat je vergoed krijgt als die behandelaar geen contract met ons heeft.
-
-
-
-
-
- Maximale vergoedingen medicijnen (ook anticonceptie) en dieetpreparaten 2023
- Maximale vergoedingen medicijnen (ook anticonceptie) en dieetpreparaten 2022 (juli t/m december 2022)
- Maximale vergoedingen medicijnen (ook anticonceptie) en dieetpreparaten 2022 (januari t/m juni 2022)
- Maximale vergoedingen medicijnen (ook anticonceptie) en dieetpreparaten 2021
-
-
-
-
Verblijf je (tijdelijk) in een instelling, zoals een verpleeghuis? En heb je hulp nodig van een fysiotherapeut, oefentherapeut, ergotherapeut, diëtist of logopedist die werkt bij deze instelling? Kijk dan in deze lijst wat je vergoed krijgt als die behandelaar geen contract met ons heeft.
-
Ga je naar een fysiotherapeut, oefentherapeut, ergotherapeut, diëtist of logopedist die in het ziekenhuis werkt? Kijk dan in deze lijst wat de vergoed krijgt als wij die zorg in het ziekenhuis niet gecontracteerd hebben. Dit geldt niet als je bent opgenomen in het ziekenhuis. Dan zitten de kosten in de rekening van het ziekenhuis.
-
-
-
-
Laatste puntjes
-
Ga je naar een zorgverlener waar Jaaah geen contract mee heeft, dan moet je vaak een deel zelf betalen. Ben je door jouw financiële situatie niet in staat om deze eigen kosten te betalen? En kun je daardoor dus niet naar de zorgverlener van jouw keuze? Dan kun je een beroep doen op de hardheidsclausule. Met deze regeling kun je ons vragen om een hogere vergoeding. Wil je hier gebruik van maken? Laat ons dan via het contactformulier (kies voor Overig en geef aan dat het om een ‘Verzoek hardheidsclausule’ gaat) weten waarom de vergoeding voor jou onvoldoende is, dan kijken wij wat we voor jou kunnen betekenen.