Wijzigingen

Hoe zit het met jouw zorgverzekering in 2022?

Wij hebben alle wijzigingen voor je op een rij gezet.

Eigen risico

De overheid heeft het eigen risico gelijk gehouden.

Wat betekent dit voor jou?
Het verplicht eigen risico blijft in 2022 net als in 2021 € 385.

Eigen bijdragen

De wettelijke eigen bijdragen zijn ook dit jaar aangepast.

Wat betekent dit voor jou?
Voor hulpmiddelen, mondzorg, geboortezorg en zittend ziekenvervoer geldt een eigen bijdrage. Deze vind je op Eigen bijdrage.

 • Ga je in 2022 naar een niet-gecontracteerde zorgverlener voor ggz? Dan moet je vaker vooraf toestemming aan ons vragen. Namelijk bij alle opnames, behandeling zonder opname met meer dan 35 consulten, gebruik van het geneesmiddel Spravato bij de behandeling.

   

  Wat betekent dit voor jou?
  In 2021 hoefde je alleen vooraf toestemming te vragen als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener ging voor de klinische behandeling van een eetstoornis of verslaving.

   

  Ga je in 2022 naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan moet je vaker vooraf toestemming aan ons vragen. Namelijk bij:

  • alle opnames
  • behandeling zonder opname met meer dan 35 consulten
  • gebruik van het geneesmiddel Spravato bij de behandeling
 • Heb je in 2022 taxivervoer nodig? Dan moet je bij ons vooraf toestemming vragen.

   

  Wat betekent dit voor jou?
  Heb je in 2022 taxivervoer nodig? Dan moet je bij ons toestemming vragen. Hoe dat werkt, lees je op onze website . Als je van ons toestemming hebt, kan je contact opnemen met Transvision. Zij regelen je taxivervoer en declareren rechtstreeks bij ons.

  Maakte je in 2021 al gebruik van de dienstverlening van Transvision? En loopt je toestemming door in 2022? Dan kan je gebruik blijven maken van het taxivervoer van Transvision. Zij zijn nu langer bereikbaar. En je kan je ritten digitaal boeken. Voor meer informatie daarover kan je contact opnemen met Transvision. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur op telefoonnummer 0900 333 33 30.

   

  Loopt je toestemming af? Dan moet je de verlenging aanvragen bij Jaaah. Je kan de verlenging niet meer bij Transvision aanvragen.

 • Bij spoedeisende zorg in het buitenland ben je verplicht zo snel mogelijk contact op te nemen met onze alarmcentrale Zorgassistance.

   

  Wat betekent dit voor jou?
  Heb je in het buitenland met spoed zorg nodig, bijvoorbeeld door een ongeval of een plotselinge ziekte? Dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met onze alarmcentrale Zorgassistance. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar op + 31 88 668 97 77

 • Voor een geplande opname of dagopname in een buitenlands ziekenhuis of privékliniek moet je vanaf 1 januari 2022 vooraf van ons toestemming hebben.

   

  Wat betekent dit voor jou?
  Ga je voor een geplande opname of dagopname naar een ziekenhuis of privékliniek in het buitenland? Dan moet je voor deze behandeling vooraf onze toestemming hebben.

   

  Bij een dagopname duurt je behandeling - met dagverpleging - meer dan twee uur, maar je gaat wel dezelfde dag weer naar huis. Bij een opname blijf je minimaal één nacht in het ziekenhuis.

 • Wij vergoeden geen administratiekosten die je maakt omdat je voor de behandeling naar het buitenland gaat. Bijvoorbeeld kosten die het ziekenhuis rekent omdat ze je dossier uit Nederland moeten verwerken. 

   

  Wat betekent dit voor jou?
  Als je voor zorg naar het buitenland gaat, moet het ziekenhuis soms extra administratiekosten maken. Het ziekenhuis moet bijvoorbeeld uw dossier uit Nederland beoordelen. Misschien moeten zij een aanvraag voor onze toestemming invullen. Of resultaten van de behandeling terugkoppelen aan Nederlandse artsen. Kosten die het ziekenhuis daarvoor rekent vergoeden wij niet.

 • Kies je voor een geplande behandeling in een EU-, EER-land of Zwitserland met vergoeding volgens de plaatselijke regels? Dan moet je hiervoor een S2-formulier meenemen naar de zorgverlener. Wij verstrekken zo’n S2-formulier vanaf 1 januari 2022 alleen nog als je zorg moet krijgen die in Nederland niet of niet tijdig beschikbaar is. 

   

  Wat betekent dit voor jou?
  Wij geven alleen nog een S2-formulier af als de zorg niet of niet tijdig in Nederland beschikbaar is. Wil je om andere redenen voor zorg naar het buitenland, dan krijg je vergoeding volgens de Nederlandse regels en tot maximaal het bedrag dat de zorg in Nederland zou kosten.

 • Ook de physician assistant mag een aantal hulpmiddelen uit de vergoeding Prothesen voorschrijven.

   

  Wat betekent dit voor jou?
  Heb je een prothese nodig voor armen, handen, schouders, heupen, benen of voeten? Dan mag naast de medisch specialist nu ook een physician assistant het voorschrift verstrekken. 

 • In 2022 wordt voor de ggz een nieuwe bekostiging geïntroduceerd: het Zorgprestatiemodel. Het is één systeem voor zowel de generalistische basis-ggz als de gespecialiseerde ggz. Geen ingewikkelde dbc’s, maar eenvoudige regels en duidelijke rekeningen. Met bijvoorbeeld een consult of een overnachting.

   

  Wat betekent dit voor jou?
  Vanaf 1 januari 2022 zullen rekeningen van jouw ggz-zorgverlener duidelijker zijn. Je kan precies zien op welke datum en met wie je een consult heeft gehad, en hoe lang dat duurde.

   

  Ben je in 2021 gestart met een behandeling die in 2022 doorloopt? Dan sluit je zorgverlener de dbc of prestatie per 31 december 2021 af en krijg je nog één keer een rekening op basis van het oude systeem. Op 1 januari 2022 start het nieuwe systeem. Daardoor kun je te maken krijgen met extra eigen risico. De inhoud van de zorg verandert niet door de nieuwe bekostiging. 

 • Voor lymfeklierkanker is een nieuwe behandeling beschikbaar in een paar expert ziekenhuizen: CAR-T celtherapie. Na de ziekenhuisopname voor deze behandeling moet een patiënt nog 2 weken dichtbij het ziekenhuizen verblijven. Voor patiënten die ver weg wonen, vergoedt de basisverzekering de overnachtingen in bijvoorbeeld een hotel. De vergoeding is maximaal € 77,50 per nacht.

   

  Wat betekent dit voor jou?
  Moet je voor een agressieve vorm van lymfeklierkanker CAR-T celtherapie ondergaan? En woon je ver weg van het ziekenhuis dat je behandelt? Dan vergoedt de basisverzekering in 2022 extra (betaalde) overnachtingen in de buurt van het ziekenhuis tot maximaal € 77,50 per nacht.

 • 2 groepen geneesmiddelen vallen vanaf 2022 niet meer onder de geneesmiddelen, maar onder de medisch-specialistische zorg. Dat zijn de epoëtines en de G-CSF middelen.

   

  Wat betekent dit voor jou?
  Gebruik je in 2022 geneesmiddelen uit één van de volgende groepen:

  • Epoëtines, ook wel groeifactoren voor rode bloedcellen
  • G-CSF middelen, ook wel groeifactoren voor witte bloedcellen

   

  Dan brengt de apotheek die niet meer bij jou in rekening. Dat doet het ziekenhuis voortaan. Zij zullen de kosten rechtstreeks bij ons declareren (via het dbc-systeem) als medisch-specialistische zorg.

 • Voor een 2e serie van 9 behandelingen fysio- of oefentherapie bij een kind tot 18 jaar kunnen in 2022 naast de huisarts en medisch specialist ook een jeugdarts, verpleegkundig specialist en physician assistant verwijzen. 

   

  Wat betekent dit voor jou?
  Heeft je kind fysiotherapie voor een aandoening die niet op de lijst chronische fysiotherapie staat? Dan vergoedt de basisverzekering 9 behandelingen fysio- of oefentherapie. Voor nogmaals 9 behandelingen moet je een verwijzing hebben van een huisarts of medisch specialist. Vanaf 1 januari 2022 mag je die verwijzing ook halen bij een jeugdarts, verpleegkundig specialist of physician assistant.

 • Heb je in 2022 een gezichtsprothese nodig? Dan moet je daarvoor vooraf toestemming van ons hebben. Wij hadden dit in 2021 niet overal correct vermeld. We hebben het in 2022 gecorrigeerd.

   

  Wat betekent dit voor jou?
  In 2021 stond in de vergoeding Prothese per vergissing vermeld dat geen toestemming vooraf nodig is voor gezichtsprothesen. Dat foutje hebben wij nu hersteld. In 2022 is dus (ook) toestemming vooraf nodig.

Premieachterstand basisverzekering

Bij een premieachterstand beëindigen wij je basisverzekering niet meer. Wij melden je bij een premie-achterstand van 6 maanden of meer aan voor de regeling wanbetalers bij het CAK. 

Wij adviseren je de nieuwe regels bij niet op tijd betalen van de premie goed door te lezen. Deze vind je op www.jaaah.nl/vergoedingen/algemene-regels

Premieachterstand aanvullende verzekering

Betaal je na 1 januari 2022 de premie voor je aanvullende verzekering niet tijdig en reageer je niet op betalingsherinneringen? Dan kunnen wij de aanvullende verzekering beëindigen met ingang van de dag waarop de premieachterstand is begonnen. 

Wij adviseren je de nieuwe regels bij niet op tijd betalen van de premie goed door te lezen. Deze vind je op www.jaaah.nl/vergoedingen/algemene-regels

Heb je nog vragen? Wij zijn er voor je

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 - 20.00 uur

Stel een vraag

Stuur een bericht op Whatsapp

Ma t/m vr: 8.00 - 20.00 uur

06 82 76 81 83
Meer contactopties