
Wijzigingen zorgverzekering 2023
Hoe zit het met jouw zorgverzekering in 2023?
Wijzigingen basisverzekering 2023
Eigen risico
Wat betekent dit voor jou?
Het verplicht eigen risico blijft ook in 2023 € 385.
Eigen bijdragen
De overheid past ook dit jaar de wettelijke eigen bijdragen aan.
Wat betekent dit voor jou?Wat precies de eigen bijdrage wordt voor geneesmiddelen, hulpmiddelen, mondzorg, geboortezorg en zittend ziekenvervoer is op dit moment nog niet bekend. Vanaf 12 november vind je deze informatie op onze website. Wel is bekend dat je voor al jouw geneesmiddelen samen ook in 2023 nooit meer dan € 250 eigen bijdrage hoeft te betalen.
Collectiviteitskorting
De overheid schaft de collectiviteitskorting op de basisverzekering per 1 januari 2023 af. Dit geldt voor alle zorgverzekeraars.
Wat betekent dit voor jou?
Vanaf 1 januari 2023 kan je je collectief verzekeren bij Jaaah. Waardoor je collectiviteitskorting kan krijgen op de aanvullende verzekering en andere voordelen.
Fysiochecknu
Prenatale screening
De overheid heeft besloten om de niet-invasieve prenatale test (NIPT) vanaf 1 januari 2023 uit te zonderen van het eigen risico.
Wat betekent dit voor jou?
Heb jij een medische indicatie voor de NIPT? Dan hoef je hiervoor vanaf 1 januari 2023 geen eigen risico meer te betalen.
Voetzorg
Gecombineerde leefstijl interventie (gli)
Hulpmiddelen – steunkousen
Hulpmiddelen – orthopedische en allergeenvrije schoenen
Hulpmiddelen – ligorthese
Geneesmiddelen – vitamine D
De overheid haalt alle vitamine D middelen uit het basispakket.
Wat betekent dit voor jou?Vanaf 1 januari 2023 vergoedt Jaaah basis geen vitamine D middelen meer. Ook niet als je arts ze heeft voorgeschreven. Je kunt ze wel zonder recept zelf kopen bij de supermarkt, drogist of apotheek.
Plastische chirurgie
Voor plastische chirurgie bij genderincongruentie gelden kwaliteitseisen. Om deze goed te borgen hebben wij de kwaliteitseisen als voorwaarde opgenomen in de vergoeding.
Plastische chirurgie kan onderdeel zijn van transgenderzorg. Na de eerste gesprekken over jouw zorgvraag bij de huisarts krijg je soms te maken met veel verschillende zorgverleners. Wij vinden het belangrijk dat de betrokken zorgverleners bij erkende genderteams zijn aangesloten en deel uitmaken van gespecialiseerde netwerken.
Nieuwe bekostiging ggz
Toestemmingsvereiste ggz bij opname
Voor een opname in een ggz-instelling zonder contract moet je altijd vooraf toestemming aan ons vragen.
Mondzorg – gebitsprothese
Krijg je in 2023 een volledig kunstgebit? Vraag dan vooraf een offerte aan. Zijn de prijzen hoger dan op onze indicatieve lijst? Dan moet je ons vooraf toestemming vragen. We vergoeden de hogere kosten alleen als hiervoor een medisch inhoudelijke reden is.
Is er geen medisch inhoudelijke reden voor de hoge prijzen? Dan kun je ervoor kiezen om naar een andere zorgverlener te gaan voor je kunstgebit, om te voorkomen dat je een groter deel zelf moet betalen.
Vanaf 18 jaar geldt in ieder geval de wettelijke eigen bijdrage voor het kunstgebit. Heb je de aanvullende verzekering Jaaah tand? Dan vergoedt die de eigen bijdrage. Dat geldt niet voor de hierboven genoemde hogere kosten.
Zittend ziekenvervoer
Indienen van rekeningen
Je moet een rekening voor zorgkosten binnen 3 jaar bij ons indienen. Vanaf 1 januari 2023 is dit 3 jaar vanaf het moment dat je de rekening van de zorgverlener krijgt.
Wij adviseren je echter om rekeningen niet te laten liggen, maar deze direct bij ons te declareren via de app. Als je kosten hebt voorgeschoten, dan betalen we deze snel aan je terug.
Verbod op cessie en pandrecht zonder onze toestemming
Reactietermijn klachtafhandeling
Andere wijzigingen
Vernieuwde aanvullende verzekeringen
Lees meer over welke nieuwe aanvullende verzekering(en) het beste aansluit bij dat wat je had >